Make your own free website on Tripod.comH αντι-ελεύθερη ρητορική των Μ.Μ.Ε.

Τα ΜΜΕ, κυριαρχούμενα από αντιλήψεις αντι-ελεύθερες, αντι-δυτικές και κυρίως επηρεασμένες από κρατικίστικα ιδεολογήματα συχνά πλασάρουν τις κυρίαρχες αυτές απόψεις με τρόπο πλάγιο και έμμεσο, έτσι ώστε να μην περνούν απο τον έλεγχο της λογικής αλλά να σερβίρονται υπόγεια ως κοινά αποδεκτές "αλήθειες".
Σχολιαστές και δημοσιογράφοι, συχνά θύματα και οι ίδιοι ενός ανεπεξέργαστου κρατισμού, αντι-δυτικισμού, αλλά και ενός τρόπου σκέψης που παραγνωρίζει την αξία της ελευθερίας, αναπαράγουν τα ιδεολογήματα αυτά με περισσή άνεση και ευκολία, και δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξη ρευμάτων σκέψης που θέτουν ως κυρίαρχη την έννοια της ελευθερίας.
Πρόκειται για αντιλήψεις βαθιά εντυπωμένες -- διαδεδομένες και μέσω της μονοπωλιακής, κρατικής εκπαίδευσης -- οι οποίες αν και συχνά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αντιμετωπίζονται ως απόλυτες αλήθειες τις οποίες πολλοί δεν διανοούνται καν να αμφισβητήσουν.
Σε άλλες περιπτώσεις διακρίνει κανείς εσκεμμένες διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας, είτε λόγω διάθεσης ιδεολογικής πλύσης εγκεφάλου και συνειδητής εχθρικότητας απέναντι στις ιδέες της ελευθερίας είτε λόγω φόβου έκφρασης απόψεων που θα θεωρούνταν "αιρετικές".

Από δίπλα και η ξενοφοβία και ένας ρηχός, αφελέστατος εθνικισμός...

Σκοπός της σελίδας αυτής να αποκαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις σαν τις παρακάτω:Σχετικές Συνδέσεις

"Καλά να πάθουν!":
Ο Μανώλης Βασιλάκης ανθολογεί, ταξινομεί και παρουσιάζει τον λόγο διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. (από τις Εκδόσεις "Γνώσεις")
Διαβάστε για την προσπάθεια φίμωσης του συγγραφέα

Real Accounting Fraud:
Τα λογιστικά σκάνδαλα μεγάλων επιχειρήσεων έγιναν ορθώς πρώτο θέμα στα ΜΜΕ. Διαβάστε εδώ για τους πρωταθλητές της λογιστικής απάτης! (του Thomas J. DiLorenzo)

Πολύ ενδιαφέρον, σχετικό άρθρο από το Reason.com με θέμα τον δολοφονηθέντα Ολλανδό πολιτικό Pim Fortuyn και τον τρόπο που τον παρουσίαζαν τα ΜΜΕ.

Παρόμοιο άρθρο του Αθαν. Παπανδρόπουλου με το ίδιο θέμα.

"H χώρα του 97%", του Νίκου Δήμου στα ΝΕΑ.

"Αυτά έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση..."
(Λυριτζής, , ΝΕΤ, 27/11/2003)

Ο συμπαθής παρουσιαστής, αναφερόμενος στις αλλαγές-αυξήσεις των τιμολογίων που ζήτησε ο ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ, απεφάνθη ότι αυτά (οι αυξήσεις) είναι αποτέλεσμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Όμως, η "πλήρης ιδιωτικοποίηση" είναι αμφίβολο αν έχει ακόμα επιτευχθεί, δεδομένου ότι το προσωπικό του ΟΤΕ είναι ακόμη με σχέσεις εργασίας δημοσίου και το κράτος εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση θα ήταν γεγονός αν η διοίκηση του ΟΤΕ είχε π.χ. δικαίωμα να απολύσει το πλεονάζων προσωπικό (εφ'όσον πλεονάζει) αντί να ζητάει αυξήσεις των τιμολογίων, πασάροντας τα αυξημένα κόστη στους καταναλωτές. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν βλέπει άραγε ο παρουσιαστής ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και το παράλληλο άνοιγμα της αγοράς στον ελεύθερο ανταγωνισμό είναι αυτή που έχει ρίξει τα τιμολόγια κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια; Και επιπλέον, γιατί γκρινιάζει, αφού μπορεί πλέον να επιλέξει οποιαδήποτε εταιρεία τηλεφωνίας θέλει και να χρεώνεται πολύ χαμηλότερα απ'ότι με τον ΟΤΕ, δικαίωμα που δεν είχε όταν ο ΟΤΕ ήταν κρατικό μονοπώλιο;


Κριτικός κινηματογράφου εναντίον Ρήγκαν...
(Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ΑΝΤ1, "Πρωινός Καφές", 17/10/2003)

(μιλώντας για τον Σβαρτζενέγκερ) "...όπως ο Ρήγκαν που κατέληξε 8 χρόνια στο Λευκό Οίκο, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους ..."
Ενδελεχέστατη πράγματι η ανάλυση της Προεδρίας Ρήγκαν από τον κριτικό του "Πρωινού Καφέ". Για να μας αποδείξει το πόσο καλά κατέχει τα των ΗΠΑ, συνέχισε αναφερόμενος στον πρώην παλαιστή "Τζέσε Βεντούρα που είχε ήδη εκλεγεί Κυβερνήτης στο Μιλγουώκι". Το ότι το Μιλγουώκι είναι πόλη στο Ουισκόνσιν και όχι πολιτεία (και άρα έχει Δήμαρχο και όχι Κυβερνήτη) καθώς και το ότι ο Βεντούρα ήταν κυβερνήτης της Μινεσσότα και όχι καν του Ουισκόνσιν σε τίποτα δεν μειώνει την αυθεντία του κριτικού μας...
Οι Αγγλομαθείς μπορούν να διαβάσουν αυτό το σύντομο και ενδιαφέρον άρθρο πάνω στην Προεδρία Ρήγκαν και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε.


Εμείς και οι... ξένοι
(Γιώργος Οικονομέας, Alpha, Δελτίο Ειδήσεων - 20.20', 4/9/2003)

"Ούτε θέλω να ξέρω τι θόρυβο θα έκαναν οι ευαίσθητοι ξένοι αν το έκανε κάποιος δικός μας αυτό στο εξωτερικό...", απεφάνθη "οργισμένος" ο κεντρικός παρουσιαστής του βραδινού δελτίου ειδήσεων του Alpha, σχολιάζοντας την επίθεση βρετανού τουρίστα σε έλληνα μπάρμαν στην Κρήτη.
Αξιοθαύμαστη η κατά Οικονομέα ανάλυση του κόσμου! Οι Έλληνες εγκλωβισμένοι μέσα σ'έναν κόσμο κακόβουλων ξένων... Ανατριχιαστικό!


"Γαλλικές ανακρίβειες"
21/7/2003

Τώρα τα έβαλαν και με τους Γάλλους... "Γαλλικές ανακρίβειες", τιτλοφορείται άρθρο των ΝΕΩΝ της 21/7/2003. Αν διαβάσετε το άρθρο-σχόλιο όμως θα δείτε ότι καμία ανακρίβεια δεν παραθέτουν στην πραγματικότητα ΤΑ ΝΕΑ. Απλά, Γάλλος ταξιδιωτικός συντάκτης έκανε το "σφάλμα" να υπενθυμίσει το πόσο τυχεροί ήμαστε που δεν βρεθήκαμε από την πλευρά του κομμουνιστικού παραδείσου κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και αυτό φαίνεται ότι έθιξε τις σοσιαλιστικές ευαισθησίες του συντάκτη Ε. Φ. (;) των ΝΕΩΝ.
Έτσι, αυτός τους περιλούζει με ένα σωρό άσχετες και αναπόδεικτες εθνικιστικές κοινοτοπίες. Ο εθνικιστικός σοσιαλισμός είναι εδώ.

Η Ελευθεροτυπία... εξαφάνισε τους ευρωπαίους φιλελεύθερους!
4/2003

Πάρτε ένα δείγμα του πως αντιλαμβάνονται την ενημέρωση / καταγραφή των γεγονότων κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης διαβάζοντας το άρθρο του κ. Γιάννη Μαρίνου στο Βήμα.
Σε αντίθεση με όσα καταγράφουμε παρακάτω, η ιστορία αυτή είναι από δεύτερο / τρίτο χέρι. (Την... κλέψαμε από Το Αεροπλάνο :) ). Η γνωστή όμως αντικειμενικότητα και ελευθεροκρισία του κ. Μαρίνου την καθιστά άξια αναφοράς.

Ιδιωτική φιλανθρωπία;;; Με ποιο δικαίωμα;
(Δημήτρης Χαλαζιάς, δημοσιογράφος, στην εκπομπή της Άννας Παναγιωταρέα, 7/2/2003 - 9.00π.μ.)

Στη διάρκεια εκπομπής της Άννας Παναγιωταρέα, αστυνομικός εξιστορούσε τηλεφωνικά το πως ένας συνάδελφός του - θύμα τρομοκρατικής επίθεσης - ερχόταν με πατερίτσες, και τυφλός στο Τμήμα, συνοδεία του γιού του, και οι συνάδελφοί του έκαναν έρανο για να τον ενισχύσουν οικονομικά.
O καλεσμένος της εκπομπής, δημοσιογράφος κ. Χαλαζιάς, επενέβη σχεδόν οργισμένος ρωτώντας γιατί να το κάνουν αυτό. "Δικιά τους δουλειά ήταν; Δεν είναι δουλειά του κράτους αυτή;" Ο επίσης καλεσμένος της εκπομπής δημοσιογράφος Ηλίας Κανελλάκης κουνούσε το κεφάλι σε ένδειξη συμφωνίας.
Ο μαρξισμός σε δράση...Το.. δημοψήφισμα στο Ιράκ
(Νικόλας Βαφειάδης για τον ΑΝΤ1, Δελτίο Ειδήσεων 20.00', 15/10/2002)

Είναι γνωστές οι συνθήκες δουλειάς των δημοσιογράφων / ρεπόρτερ που πηγαίνουν στο Ιράκ. Πίσω από κάθε τηλεοπτική κάμερα και δημοσιογράφο βρίσκεται ένας πράκτορας του καθεστώτος, έτοιμος να λογοκρίνει την κάθε "λάθος" κουβέντα. Είναι όμως υποχρέωση και των δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών να καταφέρνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες να περνούν την εικόνα της πραγματικότητας χωρίς να παραπληροφορούν ή να δημιουργούν σύγχιση στους τηλεθεατές. Δυστυχώς, σε ρεπορτάζ του κ. Βαφειάδη για το ψευτοδημοψήφισμα στο Ιράκ υπέρ του Σαντάμ δεν έγινε καμία τέτοια νύξη αλλά παρουσιάστηκαν απλώς τα μηνύματα που θέλει να στείλει το καθεστώς της Βαγδάτης προς τις ΗΠΑ. μέσω του δημοψηφίσματος. Ούτε η συντονίστρια του δελτίου ειδήσεων κ.Στάη προέβη σε καμία διευκρίνιση μετά το ρεπορτάζ.

Το ίδιο, είναι η αλήθεια, συνέβη και με τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ.

Overture Search the Web.
Type it and go!


Οι δικοί μας...
(Στ. Θεοδωράκης - Οι Πρωταγωνιστές, NET, 19/09/2002)

Ακόμα και καλοί και συμπαθείς δημοσιογράφοι σαν τον κ.Σταύρο Θεοδωράκη δεν μπορούν συχνά να κρύψουν τις πολιτικο-ιδεολογικές τους προτιμήσεις. Στην εκπομπή της 19/09/2002, μιλώντας με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία κ.Τέλογλου με ενδιαφέρον τον ρώτησε για τις γερμανικές εκλογές: "Ο Σρέντερ προηγείται...;" ενώ στη συνέχεια εξέφρασε και το ενδιαφέρον του για το αν οι "Πράσινοι" θα μπουν στη Βουλή. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι αναφέρθηκαν... παρεμπιπτόντως.
Μικρό έως αμελητέο το "παράπτωμα" αυτό καθ'εαυτό, αλλά χαρακτηριστικό της τάσης πολλών δημοσιογράφων να παρουσιάζουν τους σοσιαλιστές πολιτικούς ως "δικούς μας" και τους άλλους ως... άλλους.


"Δεν είναι απάτη αλλά είναι τραγικό..."
(Δημήτρης Δεληολάνης - Νυχτερινό Δελτίο Ειδήσεων NET, 2/7/2002, 00.35')

Προβολή σκηνής παλιάς ιταλικής ταινίας όπου ένας απατεώνας Ιταλός "πουλάει" την Fontana Di Trevi σε αφελή Ιταλοαμερικάνο. Ακολουθεί το σχόλιο: "Δεν είναι απάτη αλλά είναι τραγικό..." "...Ιδιωτικοποίηση των Ιταλικών μνημείων από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι..."
Προβάλλεται εν μέρει η άποψη υπουργού της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα, αλλά κυρίως οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης (και του ανταποκριτή της ΕΡΤ). Δεν γίνεται σαφές από την ανταπόκριση ποιο ακριβώς είναι το μέτρο που θέλει να πάρει η Ιταλική κυβέρνηση (αν πρόκειται δηλαδή για παραχώρηση της διαχείρισης των μνημείων, για πόσο χρονικό διάστημα, με ποιούς όρους, υπό ποιες προϋποθέσεις κ.τ.λ.) αλλά απλώς προβάλλεται η λέξη-φάντασμα "ιδιωτικοποίηση".
Για να έχετε καλύτερη πληροφόρηση περί του θέματος κοιτάχτε εδώ:
Italy rows over selling off arts (BBC)
Archaeology Digest 2002
Αν βοηθάει τη σκέψη σας, θυμηθείτε τις (συχνά επαναλαμβανόμενες) εικόνες των δημοσίων υπαλλήλων-φρουρών της Ακρόπολης να απεργούν, και απλωμένοι μπροστά στην είσοδο του... "ιερού (πλήν δημόσιου) βράχου" να φωνασκούν και να ασχημονούν σε βάρος των τουριστών που ήθελαν να επισκεφτούν το μνημείο.


"Ηχηρό Μήνυμα Κάστρο"
(Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων NET, 2/6/2002, 21.45')

Διαπιστώνουμε ότι η αγάπη της ΝΕΤ προς τον πατερούλη Φιντέλ είναι διαχρονική (βλέπε και πιο κάτω). Γεμάτες θαυμασμό παρουσιάσεις ομιλιών του Κάστρο γίνονται συχνά από την κρατική μας τηλεόραση. Συνήθως γίνεται μακροσκελής, ατόφια αναμετάδοση των μηνυμάτων του Κάστρο και στο τέλος (για να δίνουμε και την αίσθηση κάποιας ουδετερότητας) μπαίνει και μια μικρή νύξη για το ότι τα πράγματα δεν είναι τελείως ρόδινα στην Κούβα...


"Η Χώρα του Καντάφι..."
(Τάσος Δούσης - Βραδινό Δελτίο Ειδήσεων, Alpha, 25/5/2002)

Ο κ.Τάσος Δούσης, γνωστός και για αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που, ως ατρόμητος ρεπόρτερ, έκανε στο Αφγανιστάν, όπου κατόρθωσε να περάσει κρυφή κάμερα σε περιοχή λαθρεμπορίου όπλων (στην οποία μόνο που δε χαμογελούσαν οι επικίνδυνοι έμποροι...), σε νέα του επικίνδυνη αποστολή στη "Χώρα του Καντάφι", με αφορμή ταξίδι του Υπουργού Μαγκριώτη ανακαλύπτει...
"...μια άλλη χώρα απ'αυτή που πλασσάρουν τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα." "Σύμφωνα με τη Δυτική προπαγάνδα, και ιδιαίτερα αυτή των Αμερικανών, θα έπρεπε να κυκλοφορούν στους δρόμους εκατοντάδες τρομοκράτες ζωσμένοι με εκρηκτικά και ρουκέτες Κατιούσα..." Ακολουθούν "συνεντεύξεις" με νεαρούς Ελληνολίβυους που περιγράφουν, θέλοντας και μη, το πόσο... φυσιολογική είναι η ζωή στη Λιβύη.

Ξενοφοβία, αντι-δυτικισμός, αντιαμερικανισμός και έμμεσο γλείψιμο προς τον δικτάτορα της Λιβύης (προς χάριν της εξωτερικής πολιτικής της χώρας;). Όσο για την περί τρομοκρατίας λυρική μπουρδολογία δεν αξίζει σοβαρής αναφοράς. Αλήθεια, δεν θυμήθηκε ο καλός ρεπόρτερ την ανατίναξη του αεροσκάφους της PanAm πάνω από το Lockerbie της Σκωτίας, για την οποία καταδικάστηκε Λίβυος πράκτορας από Διεθνές Δικαστήριο; Μάλλον έβλεπε το Big Brother εκείνη την ώρα..."Υποψήφιος για... Πλάκα"
(Νίκος Χειλάς - Νυχτερινό Δελτίο Ειδήσεων, ΝΕΤ, 14/5/2002, 00.45)

"Ρεπορτάζ" με θέμα την υποψηφιότητα του εκπροσώπου των Ελεύθερων Δημοκρατών για την Καγκελλαρία στη Γερμανία, έχει ως υπέρτιτλο τη φράση "ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ... ΠΛΑΚΑ". Ο κ. Νίκος Χειλάς, ανταποκριτής της ΝΕΤ, αφού αναφέρει πλήθος κουτσομπολίστικων ανοησιών για τον υποψήφιο των Ε.Δ. (π.χ. ότι επισκέφτηκε το σπίτι του Big Brother ή κάτι παρόμοιο) κάνει και το εξής:
Παρουσιάζει την πρόταση του κ. Westerwelle "το κράτος να μην επικαρπώνεται πάνω από το 1/3 του εισοδήματος των πολιτών (μέσω της φορολογίας) και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες" και στη συνέχεια τη σχολιάζει ειρωνικά:
"Η πρότασή του αυτή, η οποία θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη πλάκα της ζωής του".

Αν όμως ο κρατιστής αυτός δημοσιογράφος είχε φροντίσει να ξεστραβωθεί περί των οικονομικών αντί να κάνει ειρωνικά σχόλια, θα μάθαινε ότι όπου η φορολογία έχει μειωθεί, έχει εν συνεχεία παρατηρηθεί και αύξηση των κρατικών εσόδων (και άρα δυνατότητα για μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες) καθώς αυξάνεται το κίνητρο για οικονομική δραστηριότητα και μειώνεται και η φοροδιαφυγή. Η εμπάθεια του κ. Χειλά με τον φιλελευθερισμό φαίνεται και σε άλλη περίπτωση πιο κάτω.

Overture Search the Web.
Type it and go!
"Μια χώρα που έχει υποφέρει πολύ: 22 χρόνια εμφύλιος πόλεμος, Αμερικανικοί βομβαρδισμοί..."
(Σταματίνα Τσιμτσιλή, αναφερόμενη στο Αφγανιστάν - Διεθνείς Εξελίξεις, Μακεδονία TV, 28/2/2002, 13.50)

Κι εμείς νομίζαμε ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο για την απελευθέρωση των Αφγανών από τους Ταλιμπάν και ότι η πλειοψηφία των ίδιων των Αφγανών ήθελε να απαλλαγεί από τους Άραβες που είχαν καταλάβει τη χώρα τους. Νομίζαμε δε και ότι οι Αφγανοί συνεργάστηκαν με τους Αμερικάνους στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών. Όσο για τον δεκαετή πόλεμο των Σοβιετικών με την προσπάθεια κατάληψης του Αφγανιστάν μάλλον έχει... "ξεχαστεί" για κάποιο λόγο.
Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστική του βαθμού στον οποίο αντι-δυτικές απόψεις διαχέονται στη χώρα μας και γίνονται σχεδόν "δεύτερη φύση" σε πολλούς, οι οποίοι μηχανικά τις αναπαράγουν χωρίς να συνειδητοποιούν καλά-καλά το τι λένε (και δεν λένε...). Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος είχε εμφανώς (και εκνευριστικώς) αγγλική προφορά, όταν αμέσως πριν παρουσίαζε με θαυμασμό τα αμερικάνικα βραβεία μουσικής Grammy. Ωστόσο, ο αντι-δυτικισμός, αντιδυτικισμός (ή η ελαφρότητα ελαφρότητα...).


"...η Ελλάδα παρέδωσε μαθήματα πολιτισμού..."
(Βιβή Δρακά - Salt Lake 2002, Παρουσίαση Έναρξης Xειμ. Ολυμπιακών, ΝΕΤ, 11/2/2002, 14.05)

Ο υπέρτιτλος στο ίδιο ρεπορτάζ ήταν... "Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ". Αναλόγου βάθους πολιτισμικές... αναλύσεις έχουν γίνει σχεδόν δεύτερη φύση και για τους επαγγελματίες του Ολυμπιακού πνεύματος! Ας ελπίσουμε η Ολυμπιάδα της Αθήνας να μην καταλήξει να θυμίζει... Βερολίνο!"...πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που φιλελεύθερα απαγορεύουν την παρασκευή φτηνών φαρμάκων για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου..."
(Πολιτική Ανασκόπηση ΝΕΤ, 28/12/2001 - εκφωνήτρια αναφερόμενη στην παγκοσμιοποίηση)

Αν μπορείτε να ερμηνεύσετε την παρουσία της λέξης "φιλελεύθερα" στη συγκεκριμένη πρόταση χαλάλι σας!


Οικονομική κρίση στην Αργεντινή... (12/2001)

Σχεδόν όλοι οι εγχώριοι σχολιαστές έσπευσαν να αποδώσουν την οικονομική κατάρρευση στις... "φιλελεύθερες συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" και σχεδόν όλοι απέκρυψαν ότι ο Fernando de la Rua, Πρόεδρος της Αργεντινής τα τελευταία 2 χρόνια (αυτός που το έσκασε με το ελικόπτερο) ήταν σοσιαλιστής! (βλέπε εδώ)
Για ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα δείτε τις παρακάτω διευθύνσεις:
Η κρίση στην Αργεντινή κι η ελεύθερη οικονομία (του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου)
Ο Φρήντμαν για το Ευρώ (του Τάκη Μίχα, από την Ελευθεροτυπία)"To φαινόμενο αυτό, του ανταγωνισμού, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις".

(Εκπομπή "Λόγια STARATA", Γ. Βαρεμένος - Star Channel, 16/10/2001)

Νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή, άλλο σχόλιο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τον ανταγωνισμό.
Αντί δηλαδή να αναφερθεί στον αθέμιτο ανταγωνισμό ενοχοποιεί την έννοια του ανταγωνισμού εν γένει.
Η εκπομπή παρουσίαζε καταγγελίες για ύπαρξη κυκλωμάτων, εντός των κρατικών νοσοκομείων, σχετιζόμενων με γραφεία τελετών. Νωρίτερα, το φαινόμενο της παράνομης συναλλαγής και των προμηθειών που δίνονται από γραφεία τελετών σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία περιγράφηκε με τον όρο "προσφορά και ζήτηση". Τι δουλειά έχει όμως η προσφορά και η ζήτηση (αγαθών / υπηρεσιών) με την έλλειψη ηθικής και με την ύπαρξη κυκλωμάτων; Εκτός και αν κάποιοι οραματίζονται ένα κράτος που - πέραν όλων των άλλων - θα κάνει και τον εργολάβο κηδειών!
Επιπλέον, αυτό που συνέβαινε στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ακριβώς το αντίθετο καθώς κάποιοι εργολάβοι κηδειών προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν την προσφορά σχετικών υπηρεσιών εκ μέρους άλλων συναδέλφων τους. Κατά τα άλλα...ζωή σε λόγου μας!Εκπομπή "Σοφοκλέους Live", Alter (συνεχώς)
Χρησιμοποιούνταν συνεχώς και σε καθημερινή βάση φράσεις του τύπου "γίνεται προσπάθεια να ανέβει ο δείκτης" ή "ο δείκτης προσπαθεί να κρατηθεί πάνω απο τις...χ μοναδες" λες και ο δείκτης είναι κάποια... αυθύπαρκτη οντότητα ή όλα στο χρηματιστήριο κατευθύνονται από κάποιες ομάδες που αποφασίζουν κρυφά και δεν είναι αποτέλεσμα της συνισταμένης βούλησης των επενδυτών. Κατά κύριο λόγω δε ισχύει αυτό για τον Γενικό Δείκτη.
Όχι ότι δεν έγιναν και... στραβά, για να μην παρεξηγηθούμε, αλλά η οικονομική ενημέρωση θα όφειλε να είναι σαφώς ανώτερου επιπέδου από εκπομπές που θα έπρεπε να λειτουργούν και παιδευτικά σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς.


Εκπομπή "Σοφοκλέους Live", Alter (31/8/2001)
Η είδηση ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα θέσει - και φέτος- ανώτατο όριο στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία (και φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, κ.τ.λ.) προβάλλεται ως "χαράς Ευαγγέλιο για τους γονείς". Η παρέμβαση του κράτους όμως στον μηχανισμό των τιμών, θέτοντας ανώτατα όρια (όπως κάνει στα δίδακτρα) ή κατώτατα όρια (όπως κάνει στα βιβλία) ή ανώτατα και κατώτατα (όπως κάνει στο ελληνικό χρηματιστήριο) έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως εξήγησε δια τηλεφώνου στο ίδιο ρεπορτάζ και εκπρόσωπος φροντιστηρίων, το ανώτατο όριο στις αυξήσεις έχει σαν αποτέλεσμα παλαιά φροντιστήρια / σχολεία που έχουν κάνει πρόσφατα επενδύσεις να μην μπορούν να αποσβέσουν και να κλείνουν (με επακόλουθο τη μείωση του ανταγωνισμού).
Ή, ακόμη πιθανότερο λέμε εμείς, να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη διενέργεια επενδύσεων και την αναβάθμιση του επιπέδου των ιδιωτικών σχολών. Αντί δηλ. το κράτος να προσπαθεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που το ίδιο παρέχει (ή ΔΕΝ παρέχει...), παρεμποδίζει και τον ιδιωτικό τομέα από το να παράσχει υπηρεσίες υψηλότερου επιπέδου.
Ή τέλος, θα δοθεί η τριτοκοσμική λύση του να γίνονται μεν αυξήσεις άνω του θεσπισμένου ορίου 3,5% αλλά... κάτω από το τραπέζι. Αύξηση δηλαδή της φοροδιαφυγής και παρότρυνση των πολιτών προς την παράνομη συναλλαγή. "Χαράς ευαγγέλια" δηλαδή, πράγματι..."Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει ένα κεντρικό όργανο, ώστε οι σεισμολόγοι να συντονίζουν τη δράση τους, μήπως και βρεθεί κάποια λύση."
(Εκπομπή Alpha, 28/7/2001 - Γιώργος Οικονομέας αναφερόμενος στις προσπάθειες πρόγνωσης των σεισμών)

Όμως, είναι ακριβώς η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και η ελεύθερη αναζήτηση της αλήθειας, της γνώσης και νέων ιδεών που κάνει την επιστήμη να προοδεύει και έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών. Είναι ακριβώς η έλλειψη "συντονισμού", οι διαφορετικές αντιλήψεις που έχει ο κάθε επιστήμονας και η διαφορετική πορεία που ακολουθεί που έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να γίνονται όλες οι σημαντικές ανακαλύψεις. Μέσω της σύγκρουσης των διαφορετικών ιδεών και επιστημονικών θεωριών προκύπτει η εκάστοτε "αλήθεια", έως ότου και αυτή αντικατασταθεί από κάποια άλλη "αλήθεια".
Αντίθετα, ο κεντρικός σχεδιασμός, σε όλους τους τομείς, έχει ως αποτέλεσμα να καταπνίγονται οι πρωτότυπες ιδέες και ότι ξεφεύγει από τα κατεστημένα. Οι διάφορες επιτροπές μέσω των οποίων επιδιώκεται σε κάποια καθεστώτα να οργανωθεί η επιστημονική (ή η όποια άλλη) πρόοδος αναπόφευκτα κυριαρχούνται από ιδέες συντηρητικές, από τις έως τότε κατεστημένες και αποδεκτές αλήθειες, και αδυνατούν να κάνουν τα άλματα ή να πάρουν τα ρίσκα τα οποία απαιτούνται για να γίνουν σημαντικές ανακαλύψεις. Αν κυριαρχούσαν οι αντιλήψεις περί κεντρικού σχεδιασμού ο Κολόμβος δεν θα είχε ποτέ ανακαλύψει την Αμερική και η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν στην καλύτερη περίπτωση θα μάζευε σκόνη στα συρτάρια κάποιου γραφείου.
Αν στην περίπτωση των Ελλήνων σεισμολόγων φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις να μην τηρείται η επιστημονική δεοντολογία αυτό σίγουρα δεν οφείλεται στην έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού!Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ΝΕΤ (16/7/2001)
Παρουσιάζεται ρεπορτάζ σχετικό με τα εγκαίνεια μουσείου / έκθεσης από τον Φιντέλ Κάστρο προς τιμήν του μικρού -παρ'ολίγον πρόσφυγα στις ΗΠΑ- Ελιάν Γκονζάλες με τίτλο "Η Μάχη των Ιδεών"(!!!) (αυτών που ο Κάστρο εκφράζει ή αυτών που έχει απαγορεύσει;). Η πλήρης απουσία σχολίων και η παρουσίαση του θέματος με "στεγνό" τρόπο είναι σίγουρα κάτι το θετικό για ένα ρεπορτάζ, αλλά καλό θα ήταν αυτή η επαγγελματική δεοντολογία να τηρείται πάντα και όχι μόνο όταν παρουσιάζεται η προπαγάνδα του πατερούλη Φιντέλ...Σε ντοκυμαντέρ για τον Λεχ Βαλέσα, ισορροπημένο και όχι "αγιογραφικό", που προβλήθηκε στο Alter (15/7/2001) σε δύο σημεία η μετάφραση έκανε χοντρά και περίεργα λάθη:
Δήλωση Βαλέσα: "Είμαι Πρόεδρος και δεν θα γίνω Δικτάτωρ".
Μετάφραση:"Είμαι Πρόεδρος και θα γίνω Δικτάτωρ"

Σχετικά με τα αποτελέσματα των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Πολωνία το 1989:
αναφέρθηκε: "Η αντιπολίτευση κέρδισε 260 από τις 261 έδρες".
μεταφράστηκε: "Οι κομμουνιστές κέρδισαν 260 από τις 261 έδρες"
Βέβαια, όταν υπάρχουν τόσο τραγικά άσχετοι μεταφραστές που μπερδεύουν το Βορρά με το Νότο και την Ανατολή με τη Δύση (είναι γεγονός αυτό, όχι υπερβολή) πιθανώς να πρέπει κανείς να μην απορεί. Έχει ενδιαφέρον όμως ότι τα "λάθη" είναι σχεδόν πάντα συγκεκριμένης ιδεολογικής κατεύθυνσης (βλέπε και πιο κάτω).Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι
Πρωτοακούστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή "ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ" του Ανδρέα Ανδριανόπουλου στον Alpha (5/2001) και επιβεβαιώνεται:
Η ελληνική μετάφραση του βιβλίου έχει λογοκριθεί και έχουν παραληφθεί αποσπάσματα με αναφορές του συγγραφέα αρνητικές για τον Ε.Λ.Α.Σ.!!! Η δικαιολογία, όπως αναφέρθηκε στην ανωτέρω εκπομπή ήταν "να μην προσβληθεί το ελληνικό αναγνωστικό κοινό". Μακριά από εμάς η όποια "συγγένεια" ή ταύτιση με τους "δεξιούς" εθνικιστές και ταγματασφαλίτες του Εμφυλίου αλλά γιατί το ελληνικό αναγνωστικό κοινό πρέπει να διαβάζει μόνο ότι τυγχάνει της εγκρίσεως του Περισσού;
Τελικά οι προσπάθειες ιδεολογικής τρομοκράτησης του παρελθόντος (βλέπε την "Ελένη" του Nicholas Gage) αποδίδουν καρπούς!


"Δημοψήφισμα" Flash.gr για το ασφαλιστικό (4/2001):
"Συμφωνείτε με τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα;
  1. Επώδυνα, αλλά απαραίτητα
  2. Διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση
  3. Πρέπει να βελτιωθούν
  4. Να μην αλλάξει το ισχύον σύστημα"

Όλες οι "επιλογές" δηλαδή που είχε ο αναγνώστης/"ψηφοφόρος" στο Flash.gr ήταν μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος, χρεοκοπημένου και ληστρικού "αναδιανεμητικού" συστήματος. Είτε συμφωνώντας με τις επιλογές της κυβέρνησης (1), είτε διαφωνώντας (2, 4), είτε παίρνοντας μια ψευδο-υπεύθυνη θέση (3), μέσα όμως στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος.
Καμία απολύτως νύξη δεν εμπεριέχεται για την ύπαρξη μιας διαφορετικής πρότασης προς την κατεύθυνση του κεφαλαιοποιητικού / αποταμιευτικού συστήματος.
"Έτσι, παρά τις απαγορεύσεις και τις οικολογικές ευαισθησίες φαίνεται ότι τελικά θα επικρατήσει και εδώ ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης."
(σχόλιο για το λαθρεμπόριο σπανίων ειδών, Εκπομπή "ΕΥΡΩ", MEGA, 8/4/2001)

Υπό... φυσιολογικές συνθήκες η φράση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως ουδέτερη. Επειδή όμως ο οικονομικός ορθολογισμός και η χρήση οικονομικών όρων αποφεύγεται από τους κρατικο-λαϊκιστές όπως το λιβάνι από το διάβολο, η φράση τείνει να ταυτιστεί στο μυαλό πολλών με τις φιλελεύθερες αντιλήψεις περί οικονομίας. Μεταφέρει δηλαδή την "ενοχή" για τα προβλήματα του περιβάλλοντος από το επίπεδο της συμπεριφοράς και των προτεραιοτήτων των ανθρώπων στο επίπεδο της οικονομικής φιλοσοφίας. Δεν είναι δηλαδή οι άνθρωποι που ευθύνονται για τo λαθρεμπόριο των σπανίων ειδών αλλά οι μηχανισμοί της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Και άρα, για να το προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, η λύση στα όποια προβλήματα είναι η κατάργηση των μηχανισμών της αγοράς;

Αντιθέτως όμως, τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως και σε παραπάνω παράδειγμα, το χαρακτηριστικό είναι η απουσία μηχανισμών προσφοράς-ζήτησης και, αντιθέτως, η ύπαρξη σκέτων απαγορεύσεων.


"Ας ελπίσουμε να επιτύχετε στο έργο σας ώστε να μην εξαρτώμεθα στο θέμα του νερού από ξένες χώρες και ιδιώτες..."
(η παρουσιάστρια απευθυνόμενη στην καλεσμένη της, Alter TV, Εκπομπή Status Quo, 8/4/2001)

Προφανώς θεωρεί ότι η ίδια είναι ... μη ιδιώτης και δεν γνωρίζει ότι η ΕΥΔΑΠ έχει - εν μέρει - μετοχοποιηθεί, και πολλοί ιδιώτες είναι μέτοχοί της (Ο σοσιαλιστικός Θεός να μας φυλάει!!!). Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε αν ήταν και δημόσιος υπάλληλος...
"...Οι νεοφιλελεύθεροι του Yeorg Haider..."
(Νίκος Χειλάς, ανταποκριτής της ΕΤ1 στην Αυστρία/ Γερμανία - 3/2001)

Ως γνωστόν το κόμμα του ακροδεξιού Χάιντερ καμία απολύτως σχέση δεν έχει με φιλελευθερισμό ή νεο-φιλελευθερισμό (απεναντίας!) αλλά απλώς χρησιμοποιεί στον τίτλο του την λέξη "Ελευθερία". Το φιλελεύθερο κόμμα της Αυστρίας είναι το Liberales Forum.
Στην ταινία "James Bond - The World Is Not Enough ( Ο Κόσμος δεν είναι αρκετός) (με τον Pierce Brosnan και τη Denise Richards):
Η φράση "after what the communists did to my country"
μεταφράζεται: "μετά από αυτά που έκαναν οι Ρώσοι στην πατρίδα μου".

Σχόλια-Παρατηρήσεις Τελευταία Ενημέρωση: 27/11/2003 Home