Make your own free website on Tripod.comΑπόπειρες περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης στην Ελλάδα

"Ποιός ο λόγος για μια τέτοια σελίδα;" ίσως αναρωτηθούν κάποιοι... Μα απλούστατα, να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το υπέροχο πολίτευμά μας (για την ακρίβεια, ο τρόπος που εφαρμόζεται) μακράν απέχει του ιδεατού μιας φιλελεύθερης, ανεκτικής και δημοκρατικής πολιτείας. Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας και όσοι προτιμούν να εξωραϊζουν την πραγματικότητα θα απογοητευτούν! Δυστυχώς για αυτούς το περιεχόμενο της σελίδας είναι αμιγώς στην ελληνική γλώσσα και ουδείς κίνδυνος "δυσφήμισης της χώρας" υπάρχει! Ίσως έτσι υποβοηθούνται κι αυτοί να κοιτάξουν την πραγματικότητα με μια διαφορετική απ΄τη συνηθισμένη, αυτάρεσκη, ματιά.
Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα παρακάτω, είναι εντυπωσιακή όχι μόνο η έλλειψη ανεκτικότητας τμημάτων της κοινωνίας μας απέναντι σε διαφορετικές από τις κρατούσες απόψεις, και η ταλαιπωρία που κατά καιρούς υφίσταται η ελευθερία της έκφρασης στη χώρα μας, αλλά και η ευκολία με την οποία κάποιοι άνθρωποι που έχουν κληθεί να υπηρετούν το νόμο βάζουν την ελευθερία της έκφρασης σε δεύτερη μοίρα. Φαίνεται ότι οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος (Άρθρο 13) -- έστω και με την προβληματικότατη για ορισμένους διατύπωση -- (Άρθρο 14), έχουν διακοσμητική αξία. Σε μια πραγματικά δημοκρατική, φιλελεύθερη πολιτεία, τέτοιες υποθέσεις δεν θα έπρεπε καν να φτάνουν στο ακροατήριο. Οι νομομαθείς διορθώστε με αν κάνω λάθος. Δεν είναι σκοπός μου να σας μειώσω τη δουλειά! :)
Παραθέτω λοιπόν κάποια "ηχηρά" παραδείγματα όπως υπέπεσαν κατά καιρούς στην αντίληψή μου, είτε μέσω δημοσιευμάτων εφημερίδων / περιοδικών είτε από προσωπικές μνήμες. Δεν αναφέρομαι στις πολλές, "μικρές", καθημερινές περιπτώσεις λογοκρισίας εφημερίδων, ραδιοσταθμών κ.τ.λ. Ας είναι καλά το διαδίκτυο με τις σχετικές έστω διεξόδους που παρέχει. Όποιος θέλει να προσθέσει κάποια στοιχεία ή να εκφράσει κάποια άποψη σχετικά ας το κάνει μέσω του Πίνακα Μηνυμάτων ή του e-mail.

Θεατρικό έργο του Δημήτρη Κολλάτου
Ραδιοφωνική εκπομπή Μαρίας Ρεζάν
Θέατρο... προδιαγραφών
Η υπέροχη "δεκαετία του '80"
Το Λεξικό Μπαμπινιώτη
Και τηλεοπτικές... προσβολές
Βιβλία στην πυρά...
Περιορισμοί στην επικοινωνία των υποψηφίων βουλευτών με τους πολίτες
Μεγάλοι Αδερφοί για τον "Μεγάλο Αδερφό"


Θεατρικό έργο του Δημήτρη Κολλάτου

"...η υπόθεση της διώξεως του Δημήτρη Κολάτου και των συντελεστών της θεατρικής παράστασης "Ο Άγιος Πρεβέζης", εξελίχτηκε σε δικαστικό σήριαλ (με προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια, ασφαλιστικά μέτρα κ.ά.), το οποίο διάρκισε όσο και το ανέβασμα του έργου στη σκηνή αθηναϊκού θεάτρου. Η υπόθεση θα μπορούσε ν'αποτελέσει μια ακόμη δοκιμασία των θεσμών μιας δημοκρατικής πολιτείας, αλλά η ανέλπιστη εμπορική επιτυχία του έργου σε σχέση με την ποιότητά του (όπως τουλάχιστον την προσδιόρισαν οι ειδικοί) και το γεγονός ότι η πολυήμερη δίκη διακόπτοταν για να μη χάσουν οι ηθοποιοί την παράσταση, αναιρούν κάθε επιχείρημα περί "λογοκρισίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας"
(ΤΑ ΝΕΑ, σελ.9, 30/12/1980 - Συμπεράσματα και... γραμματική ανήκουν στην εφημερίδα)

Ραδιοφωνική εκπομπή Μαρίας Ρεζάν

"Τα αντανακλαστικά των φασιστοειδών*

Όσο και αν με λύπησε η σημερινή είδηση για τη διακοπή της εκπομπής της Μαρίας Ρεζάν, δεν με εξέπληξε. Επιτέλους, λειτούργησαν τα αντανακλαστικά των φασιστοειδών. Γιατί απορούσαμε και ανησυχούσαμε... για την υγεία τους, όσο καιρό άφηναν αυτή τη θαυμάσια εκπομπή - όαση ελεύθερης σύγχρονης και πλουραλιστικής αντίληψης για το ραδιόφωνο - να βγαίνει στον αέρα.

Άλλωστε, αρκετά την ανέχτηκαν τη Μαρία Ρεζάν 6 μήνες τώρα να δίνει το μικρόφωνό της στην Τσουδερού, στον Πεπονή, στον Βλάση Βελλόπουλο, τον οικολόγο που μήνυσε και έγινε αφορμή να καταδικαστούν οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες της Πάτρας, στον Ηλία Ηλιού. Να κάνει μια εκπομπή ζωντανή, ξύπνια, άμεσα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή προοδευτική και φιλελεύθερη σκέψη. Να υπαινίσσεται νίκη του Μιττεράν, να στρέφει - άκουσον, άκουσον! - τη σκέψη της στον "ΕΑΜοβούλγαρο" Σαντιάγο Καρίγιο, τη γυναίκα του Κάρμεν και τα παιδιά τους, όταν εκείνος βρέθηκε κάτω από τις κάννες των όπλων των Ισπανών φασιστών, να αφήνει τη Σοφία Παπανδρέου να ονειρεύεται το γιο της πρωθυπουργό. Να επιτρέπει στο Λεωνίδα Κύρκο να λέει "εμείς οι κομμουνιστές..." και να οραματίζεται ένα σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία και ...ταβερνάκι.

Κα βέβαια τώρα που η Μ.Ρ. θέλησε να τείνει το μικρόφωνό της στην Εθνική Αντίσταση το ποτήρι ξεχείλισε. Έ, όχι κι έτσι! Αυτό πήγαινε πολύ. Οι δοσίλογοι που κυριαρχούν ακόμα στον κρατικό μηχανισμό, επιτέλους αντέδρασαν.

Πότε όμως θα αντιδράσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις αυτής της χώρας; Πότε θα ξεσηκωθούν να διαμαρτυρηθούν για το πνίξιμο κάθε ελεύθερης φωνής τα πνευματικά σωματεία, η ΕΣΗΕΑ, οι σύλλογοι προσωπικού και οι συνεργάτες της ΕΡΤ, τα δημοκρατικά κόμματα, οι ακροατές και οι τηλεθεατές;

Αν η πολιτική μας ηγεσία, από ΚΚΕεσωτ. μέχρι Παναγιώτη Κανελλόπουλο, υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, μπορεί να μας κάνει καμιά ευχάριστη έκπληξη και ο "Ριζοσπάστης" και το κόμμα του, που δυο φορές στο παρελθόν αρνήθηκαν συμμετοχή στην εκπομπή "Δυο ώρες έτσι, χωρίς πρόγραμμα", γιατί δεν τους ενέπνεε εμπιστοσύνη... Μπορεί να γράψουν τίποτα τα πνευματικά και πολιτικά περιοδικά, να το αναφέρουν (στη ζούλα) σε καμιά ραδιοφωνική εκπομπή, να το ξεθάψει από το μονόστηλο της έβδομης σελίδας η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", που η Μαρία Ρεζάν είναι συνεργάτις της. Έτσι για να φανεί ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις αποφασισμένες να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου και της σκέψης.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ"
(Η ΑΥΓΗ, 15/4/1981)

1-2 χρόνια αργότερα, το σενάριο θα επαναληφθεί. Η εκπομπή της Μαρίας Ρεζάν, που έχει ξαναρχίσει μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, διακόπτεται και πάλι για παρόμοιους λόγους αλλά από την ...αντίπαλη πλευρά, που βρίσκεται τώρα στην εξουσία.

*Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις χιλιοτρόπως κακοποιημένες λέξεις "φασισμός" / "φασιστικός" κ.τ.λ. Όπως μπορείτε να δείτε και στο σύνδεσμο, η λέξη αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα. Η κατάχρησή της οφείλεται άραγε μόνο σε παρανόηση ή μήπως είναι εννίοτε και ηθελημένη, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν άλλες λέξεις όπως "ολοκληρωτικός", "ανελεύθερος", κ.τ.λ. που παραπέμπουν και σε άλλα καθεστώτα που "κόσμισαν" τον 20o αιώνα;

Θέατρο... προδιαγραφών

"Μαικήνας της... λογοκρισίας!...

Ξέραμε βέβαια πως το υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος έχει φοβερή αδυναμία στο... τσιμέντο.
Δεν ξέραμε όμως ότι ο σημερινός υπουργός του και πρώην υπουργός Πολιτισμού* έχει την ίδια αδυναμία και στη... λογοκρισία. Τσιμέντο και λογοκρισία είναι δύο πολιτιστικοί φορείς που σφραγίζουν την Αθήνα μας!
Ο υπουργός λοιπόν Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ως άλλος Ρωμαίος τιμητής, επέβαλε στην "Ελεύθερη Σκηνή" (συνέχεια του "Ελεύθερου Θεάτρου") ότι, αν θέλει να εμφανιστεί στο Άλσος Παγκρατίου, πρέπει: 1) Ν'ανεβάσει πρόζα και όχι επιθεώρηση και 2) Και η πρόζα να μην περιέχει πολιτική σάτιρα! Δεν θυμάται η Αθήνα από εποχής Ρωμαιοκρατίας τέτοιον Μαικήνα! Από που κι ως που ένας υπουργός εκβιάζει ένα θίασο τι έργο θα παίξει και αν θα έχει ή όχι το έργο πολιτική σάτιρα;
...Κι επιτέλους μόνο για ένα θέατρο, που τόση παράδοση έχει και τόσο έχει αγαπηθεί από το κοινό απαγορεύεται η εμφάνισή του στο Άλσος, επειδή θα κάνει πολιτική σάτιρα; Ποιος είναι αυτός που τα καθορίζει αυτά; Αν ο υπουργός Χωροταξίας - ο οποίος μέχρι στιγμής σιωπά στην καταγγελία της Ελεύθερης Σκηνής- ήταν επώνυμος άρχων του 5ου αιώνα π.Χ. σήμερα δεν θα ξέραμε τον... Αριστοφάνη!..."
(Η ΓΥΝΑΙΚΑ - Τεύχος 816/7, 4/1981)

*Υπουργός ΥΧΟΠ την εποχή εκείνη ήταν ο κος Πλυττάς;


Η υπέροχη "δεκαετία του '80"

 • Ντοκυμαντέρ στην ΕΡΤ για "Τα Καμάκια":   Με παρέμβαση, όπως γράφτηκε σε εφημερίδες της εποχής, της Μαργαρίτας Παπανδρέου, συζύγου του τότε πρωθυπουργού, η εκπομπή διακόπηκε στη μέση της προβολής της, καθότι δεν ήταν συμβατή με τα φεμινιστικά και "πολιτικώς ορθά" πιστεύω της... κυρίας πρωθυπουργού.
 • Λογοκρισία ταινίας με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλαιν από την κρατική τηλεόραση... (Wallenberg: A Hero's Story ;;;)
 • Επανειλημμένες μηνύσεις και απαγορεύσεις κυκλοφορίας των δίσκων του συγκροτήματος "Μουσικές Ταξιαρχίες" και του Τζίμη Πανούση. (δεκαετίες '70 και '80)
Όποιος γνωρίζει κάποιες πηγές σχετικές με αυτές τις υποθέσεις ας ενημερώσει (βλ. πιο πάνω)

Το Λεξικό Μπαμπινιώτη

"Προσωρινή διαταγή απαγορεύει πώληση βιβλίου

Σύμφωνα με το Ελληνικό τμήμα του Helsinki Monitor, μια αναφορά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόϊτερς επιβεβαίωσε ότι ένα Ελληνικό Δικαστήριο επέβαλλε μια προσωρινή απαγόρευση πωλήσεων σ'ένα λεξικό, στον τελευταίο γύρο μιας διαμάχης γύρω από έναν υποτιθέμενα προσβλητικό ορισμό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο. Στις 26 Μαϊου 1998, δικαστικοί στη Θεσσαλονική επιβεβαίωσαν την απόφαση, που ελήφθη ως αποτέλεσμα μήνυσης από έναν τοπικό συντηρητικό πολιτικό* σχετικά με έναν από τους ορισμούς του λεξικού για το "Βούλγαροι".
Το λεξικό αναφέρει ότι (η λέξη) "Βούλγαροι" χρησιμοποιείται στην Ελληνική αργκώ ως υποτιμητικός χαρακτηρισμός για υποστηρικτές ή παίκτες αθλητικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται κοντά στα Βουλγαρικά σύνορα...
Η προσθήκη του ορισμού προκάλεσε οργή στη Βόρεια Ελλάδα και δημόσια κριτική από Υπουργούς που είπαν ότι ήταν λάθος να συμπεριληφθεί. Τα λεξικά της Νέας Ελληνικής είναι σπάνια και ο συγγραφέας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, δεν έκρυψε την οργή του. "Άνθρωποι σε υπεύθυνες θέσεις θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα. Πρέπει να αφήσουμε απ'έξω όλες τις λέξεις που δεν μας αρέσουν; Αυτό είναι ένα είδος λογοκρισίας που δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια", είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Ο Μπαμπινιώτης είπε ότι είχε συμφωνήσει ότι οι όποιες νέες εκδόσεις του λεξικού θα εμπεριείχαν τον ορισμό σε ειδικό τμήμα για την αθλητική αργκώ.
Μία ακρόαση του δικαστηρίου για την απαγόρευση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Μαϊου 1998, αλλά η προσωρινή απαγόρευση των πωλήσεων είναι πρακτικά ανούσια καθότι η πρώτη εκτύπωση έχει σχεδόν εξαντληθεί ήδη."

* Πρόκειται για τον δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Θόδωρο Ασπασίδη.

(International Freedom of Expression eXchange (IFEX) Clearing House - 27/5/1998, σε μετάφραση από το Αγγλικό κείμενο)


"Δικαστήριο λογοκρίνει λεξικό

Στις 13 Ιουλίου 1998, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων (Δικαστής Νικόλαος Τσάκος), με την 18134/1998 Απόφαση, διέταξε "την απάλειψη από το "Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας", σε κάθε μελλοντική επανατύπωση ή έκδοση (...) του λήμματος "Βούλγαρος (...) 2. (υβριστικό) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως ΠΑΟΚ)."

Επίσης, απείλησε τον συγγραφέα του βιβλίου (Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη) και τον εκδότη με πρόστιμο 2.000.000 δραχμών τον καθένα, και επίσης απείλησε τον πρώτο με κράτηση ενός μηνός αν η διαταγή δεν εφαρμοζόταν.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το εν λόγω λήμμα προσέβαλε την προσωπικότητα του ενάγοντος (δικηγόρου και εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Ασπασίδη), και ότι "δημιουργεί σύγχιση σχετικά με τις εθνικές καταγωγές των παικτών και των οπαδών του ΠΑΟΚ (μια ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης, στη Βόρεια Ελλάδα) και γενικότερα των Μακεδόνων.
Η απόφαση σημείωνε ότι η προσβλητική έννοια δεν θα έπρεπε να είχε περιληφθεί στο λεξικό καθώς η χρήση της είναι σποραδική και όχι συνεχής. Βασιζόταν στο ακόλουθο σκεπτικό, που αναφέρεται από τον δικαστή στην ετυμηγορία του:
"Ένα καλό λεξικό δεν καταγράφει απλά την γλωσσολογική πραγματικότητα αλλά σκοπεύει επίσης στο να διδάσκει τον αναγνώστη. Στρεφόμαστε σ'αυτό για να μάθουμε. Γι'αυτό το λόγο, η γλωσσολογική πραγματικότητα που καταγράφεται σ'αυτό, π.χ. η χρήση μιας συγκεκριμένης λέξης πρέπει να είναι αυτή που έχει με κάποιο τρόπο καθιερωθεί στην Ελληνική κοινωνία, που έχει γενικευτεί και καθιερωθεί. Σποραδική ή μεμονωμένη χρήση δεν είναι επαρκής. Η προαναφερθείσα λέξη "Βούλγαρος", στην προσβλητική της έννοια, έχει μάλλον χρησιμοποιηθεί από ένα ασήμαντο ποσοστό οπαδών ποδοσφαίρου από τη Νότια Ελλάδα, στην πραγματικότητα πιο πολύ ως σύνθημα παρά με την έννοια της λέξης". (βλέπε Μ. Σταθόπουλος, "Ένα λεξικό μεταξύ δικαιοσύνης και επιστημοσύνης" στην καθημερινή εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 15 Ιουνίου 1998).
Το άρθρο Σταθόπουλου πράγματι αναφέρεται επακριβώς στην ετυμηγορία. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι αναγκάζεται δυστυχώς να σημειώσει ότι ο καθηγητής Μ. Σταθόπουλος είναι πρόεδρος της πρόσφατα ιδρυθείσης "Εθνικής Επιστροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" στην Ελλάδα και της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Πολίτες Ενάντια στο Ρατσισμό."
Μια δεύτερη "Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων(;)" ενάντια στο λεξικό κατετέθη στις 20 Ιουλίου 1998 από ένα παρόμοιο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, για το λήμμα της υβριστικής έννοιας της λέξης "Πόντιος". "Πόντιοι" είναι ένας όρος που αναφέρεται σε Έλληνες από τη Μαύρη Θάλασσα που "επαναπατρίστηκαν" σε διάφορες εποχές κατά τον 20ο αιώνα και έχει απίσης την υποτιμητική έννοια "πολύ αφελής, ανόητος"
. Η μόνη θετική εξέλιξη ήταν η αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Εισαγγελέα του, Παναγιώτη Δημόπουλο, που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 1998, ζητώντας την ακύρωση της ετυμηγορίας. Σ'αυτή την αίτηση, ο Εισαγγελέας ανατρέπει το σκεπτικό της ετυμηγορίας, σε σχέση τόσο με την προσβολή στην προσωπικότητα του ενάγοντος όσο και με τα κριτήρια για την εισαγωγή λημμάτων στο λεξικό. Επιπλέον, ο Π. Δημόπουλος πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο έκανε μια ψεύτικη(;) και εσφαλμένη ερμηνεία των σχετικών άρθρων του αστικού κώδικα, αντί να υπερασπισθεί την ελευθερία της έκφρασης και της επιστημονικής έρευνας..."


(http://www.ifex.org/alert/00003448.html - 30/7/1998 και International Freedom of Expression eXchange (IFEX) Clearing House 29/7/1998 - σε μετάφραση από το αγγλικό κείμενο γι'αυτό κάποιοι νομικοί όροι ίσως να μην αποδίδονται απολύτως σωστά)"Λογοκρισία βιβλίου διακόπτεται

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι καλωσορίζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας να ακυρώσει την απόφαση της 13 Ιουλίου 1998 του "Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων" που είχε διατάξει την απάλειψη σε κάθε μελλοντική επανατύπωση ή επανέκδοση του ακόλουθου λήμματος στο "Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας": Βούλγαρος (...) 2.(προσβλητικό) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως ΠΑΟΚ). Ο υπεύθυνος έκδοσης του λεξικού Γιώργος Μπαμπινιώτης είχε κάνει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά είχε επίσης απαλείψει αυτό και άλλα επίμαχα λήμματα από τη δεύτερη εκτύπωση της πρώτης έκδοσης στο μεταξύ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι τo επίμαχο λήμμα του λεξικού συνιστούσε πράγματι προσβολή κατά του ενάγοντος, αλλά η προσβολή δεν ήταν ενάντια στο νόμο, καθώς εμπεριέχετο σε επιστημονική έκδοση, και δεν υπήρχε καμία πρόθεση να θιγεί ο ενάγων.
Το ελληνικό τμήμα του Helsinki Monitor σημειώνει ότι 17 από τους 48 Ανώτατους Δικαστές είχαν τη γνώμη ότι δεν υπήρχε οιαδήποτε προσβολή / παράβαση. 20 είχαν τη γνώμη ότι υπήρχε προσβολή, ωστόσο μη εγκληματική (παράνομη;) και 11 θεώρησαν ότι υπήρχε πράγματι παράβαση του νόμου. Συνεπώς η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου ακυρώθηκε με ψήφους 37 έναντι 11.
Ενώ θεωρεί αυτή ως θετική εξέλιξη, το ελληνικό Helsinki Monitor λυπάται που μόνο μια μειοψηφία των δικαστών (περιλαμβανομένου του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου) υιοθέτησε τη θέση που πρότεινε ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου - ότι δεν μπορεί να υπάρχει προσβολή από ένα τέτοιο λήμμα λεξικού. Αυτή ήταν η μόνη πιθανή θέση που πλήρως σέβεται την ελευθερία της έκφρασης.

(International Freedom of Expression eXchange (IFEX) Clearing House - 29/1/1999 - σε μετάφραση από το αγγλικό κείμενο)


 • Διαβάστε ένα πολύ καλό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη σχετικά με το θέμα.
 • Ας σημειωθεί ότι ο, με το ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης, στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 1998, που θέλησε - κυρίως αυτός, αλλά όχι μόνο - να εκμεταλλευθεί το θέμα για να γίνει συμπαθής στους Θεσσαλονικιούς τελικά ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο.
 • Ας σημειωθεί επίσης και η στάση Πόντιου Πιλάτου που κράτησαν άλλοι μεγαλο-παράγοντες του Δημόσιου βίου (π.χ. ο εκ Θεσσαλονίκης Υπουργός και συνταγματολόγος(!) Ευ. Βενιζέλος).
 • Και τηλεοπτικές... προσβολές

  "Άγγιγμα ψυχής" στο εδώλιο...

  Στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης "κάθησε" χθες η τηλεοπτική σειρά του Antenna "Άγγιγμα ψυχής", ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε Θεσσαλονικιός φιλόλογος-βυζαντινολόγος, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σήριαλ "προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά του ως μέλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας".
  Στην αίτηση που κατέθεσε ο Μάριος Πηλαβάκης, ζητεί τη διακοπή μετάδοσης της τηλεοπτικής σειράς από τον σταθμό και σε περίπτωση που δεν γίνει, να καταβληθεί το ποσό των 2 εκατομμυρίων δραχμών, όπως και η προσωρινή κράτηση του εκπροσώπου του Antenna για έναν χρόνο. Στο κείμενο της αίτησης ο κ. Πηλαβάκης υποστηρίζει ότι ο ηθοποιός που υποδύεται τον ιερέα παρουσιάζεται ως καπνιστής, με άψογα περιποιημένο μαλλί και γένι να οδηγεί τουριστικό σκάφος και να έχει τουριστική ενδυμασία.
  "Αισθάνομαι να διακωμωδείται με τον χειρότερο τρόπο η πίστη μου, η Εκκλησία και ο κλήρος, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει στην πλειοψηφία με τον πρωταγωνιστή του σίριαλ", αναφέρει χαρακτηριστικά.
  Από την πλευρά του Antenna, κατέθεσε ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης Σπύρος Παγιατάκης (και ως κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου), που υποστήριξε ότι "η σειρά δεν προσβάλλει κανέναν και μάλιστα μεταδίδεται σε ζώνη θεαματικότητας που δεν παρακολουθούν τηλεόραση οι οικογένειες.

  (ΤΑ ΝΕΑ, σελ.38, 23/3/1999)

  Βιβλία στην πυρά...

  "Έκαψαν το <<Μν>> παρεκκλησιαστικοί και ο Ψωμιάδης της Ν.Δ. - Στην πυρά ο Μίμης

  Σκηνές Μεσαίωνα αναβίωσαν στη Θεσσαλονίκη χθες βράδυ, όταν μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και ακροδεξιά στοιχεία, με την παρουσία και τις ευλογίες του βουλευτή της Ν.Δ. Π.Ψωμιάδη, παρέδωσαν στην πυρά το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη "Μν", λίγο έξω από το χώρο που ο συγγραφέας του το παρουσίαζε.
  Έξω από το βιβλιοπωλείο <<Ιανός>> είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα, μέλη θρησκευτικών παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, διαμαρτυρόμενα για τις ύβρεις που -όπως ισχυρίζονται- εκφράζει ο συγγραφέας κατά του Ιησού Χριστού και άλλων ιερών προσώπων της Ορθοδοξίας. Σ'αυτούς άρχισαν σιγά -σιγά να παρασφρύουν και άτομα νεαρότερης ηλικίας, γνωστοί ακροδεξιοί.
  Παρών από την αρχή στην ομάδα των ένθερμων επικριτών του πρώην βουλευτή ήταν και ο γνωστός για το φλερτ του με ακροδεξιές και φιλοβασιλικές οργανώσεις, Θεσσαλονικιός βουλευτής Παναγιώτης Ψωμιάδης.
  ...Ψάλλοντας εκκλησιαστικά τροπάρια και απαγγέλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, οι συγκεντρωμένοι στράφηκαν προς το συγγραφέα αποδίδοντάς του χαρακτηρισμούς όπως: "Αντίχριστε", "Κάτω τα χέρια από τον Ιησού" και "Έξω αλήτη από τη Θεσσαλονίκη", την ώρα που ο Ανδρουλάκης παρουσίαζε το βιβλίο του.
  Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισότερο όταν κάποιος από τους συγκεντρωμένους άρπαξε ένα αντίτυπο του βιβλίου από ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού που κάλυπτε την εκδήλωση, και το έκαψε.
  Επικροτώντας την πράξη αυτή ο Π. Ψωμιάδης άρχισε να φωνάζει, αποκαλώντας "κοινωνικό απόβλητο" τον Μίμη Ανδρουλάκη, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή..."


  (Σάκης Αποστολάκης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σελ.1, 31,   22/1/2000)


  ...και δικαστική δίωξη και απαγόρευση

  Το θέμα προχώρησε με υποβολή μήνυσης σε πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης κατά του συγγραφέα και του εκδότη.
  H "Διαρκής Ιερά Σύνοδος" της Εκκλησίας της Ελλάδος με ανακοίνωσή της στις 7/3/2000 καλύπτει ουσιαστικά τις παραπάνω ακρότητες και μεταξύ άλλων, ενώ --λεκτικά-- στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης κάνει μια περίεργη αναφορά σε ευθύνη του συγγραφέα να σεβαστεί "τη συγγραφική και δημοσιογραφική δεοντολογία." (ποιά συγγραφική δεοντολογία; Τί σημαίνει αυτό;)
  Στις 8/3/2000, μέσα σε κλίμα οχλοκρατίας, αποφασίζεται η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 16 Μαϊου και στις 9/3/2000 η πρόεδρος πρωτοδικών εκδίδει προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγορεύεται η πώληση και η έκθεση του βιβλίου στις προθήκες της Εφετειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (νομοί Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής) ώς τις 16 Μαίου.
  Στις 10/3/2000, ανάλογη αίτηση απαγόρευσης κυκλοφορίας υποβάλλεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών από εκπροσώπους του Ελληνορθόδοξου Κινήματος Σωτηρίας (ΕΛ.ΚΙ.Σ) το οποίο "έχει ήδη υποβάλει και τακτική αγωγή εναντίον του συγγραφέα, ενώ έχει υποβάλει και μήνυση, ζητώντας την ποινική τιμωρία του για «κακόβουλη βλασφημία και δημόσια καθύβριση θρησκεύματος»." Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο στις 24 Απριλίου.

  Το κόμμα των Φιλελεύθερων "ανέβασε" τα επίμαχα αποσπάσματα από το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη στο site του ώστε να μπορέσετε να κρίνετε μόνοι σας. Υπάρχει και σχετική ερώτηση.(Τα δύο αυτά links δεν λειτουργούν πλέον).

  Ακολουθεί λίστα κάποιων άρθρων, από τα πολλά που έχουν γραφτεί ως τώρα για το θέμα:

  Και ένα ακόμη κερασάκι... στην τούρτα της λογοκρισίας

  Μία ακόμα περίπτωση μήνυσης, κατά εφημερίδας αυτή τη φορά, αναφέρεται σε άρθρο του Μάκη Νοδάρου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 9/3/2000: «Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ... κάθεται σήμερα ο εκδότης της εφημερίδας «Κορινθία» Στέφανος Μεϊμάρογλου, επειδή αναδημοσίευσε στην εφημερίδα του αποσπάσματα από το βιβλίο «Τα ρεμπέτικα τραγούδια» του συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλου...».  Περιορισμοί στην επικοινωνία των υποψηφίων βουλευτών με τους πολίτες

  Με προφανή σκοπό να ωφεληθούν οι τωρινοί / παλαιοί βουλευτές εις βάρος των νεοεμφανιζόμενων και με την πρόφαση της καταπολέμησης της σπατάλης (αλήθεια το ποσό των χρημάτων είναι το πρόβλημα ή η προέλευσή του;) μια διάταξη η οποία καταφανώς καταπατά την ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης των ιδεών πέρασε από το Ελληνική Βουλή λίγες ημέρες πριν τη λήξη των εργασιών της τρέχουσας συνόδου της.
  Η εν λόγω διάταξη απαγόρευει την νόμιμη επικόλληση αφισών (σε διαφημιστικούς χώρους) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (Απριλίου 2000). Η μόνη δυνατή εξήγηση είναι ότι οι παλαιοί βουλευτές θέλησαν μ'αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν την δυνατότητα των λιγότερο γνωστών και προβεβλημένων υποψηφίων (ιδίως δε των για πρώτη φορά εμφανιζόμενων) να γίνουν γνωστοί στους ψηφοφόρους.
  Αν οι άνθρωποι τους οποίους ψηφίζουμε για να διαφυλάττουν το Σύνταγμα με τόσο εύκολο τρόπο καταπατούν τις στοιχειωδέστερες των ανθρωπίνων ελευθεριών τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτούς; Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι αρκετοί από αυτούς κινήθηκαν με αγαθές προθέσεις και εν τη αφελεία τους ψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη, θα πρέπει κανείς να ανατριχιάσει με την ευκολία με την οποία εκδηλώνεται η κρατικίστικη / πατερναλιστική τους νοοτροπία καθώς και με την εκ μέρους τους έλλειψη στοιχειώδους αναλυτικής ικανότητας η οποία θα τους επέτρεπε να κατανοήσουν το τι ψηφίζουν...


  Μεγάλοι αδερφοί για τον..."Μεγάλο Αδερφό"

  Απόπειρα... προστασίας μας από την ανηθικότητα της εκπομπής "Big Brother". Πλήθος νεοελλήνων Ταλιμπάν εκφράζουν την ιερή τους αγανάκτηση για την προβολή της εν λόγω εκπομπής και ζητούν την απαγόρευσή της. Ανάμεσά τους, η "Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων", ο κ. Τσοβόλας, (ο οποίος μάλιστα μετά από λίγες μέρες εξέφρασε και το φόβο του ότι θα θιγούν οι προσωπικές μας ελευθερίες από τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας!!!) και πλήθος άλλοι προστάτες της ηθικής μας υπόστασης.

  Πίσω στην κορυφή

  Σχόλια-Παρατηρήσεις Τελευταία Ενημέρωση: 22/9/2001 Home